Kategorie
Żywienie drobiu

Zioła w diecie kur- czy warto je podawać?

Dokarmianie kurczaków ziołami znane nam jest nie od dziś. Jednak gdy na rynek zaczęto wprowadzać antybiotyki ich zastosowanie poszło w niepamięć. Patrząc na efekty jakie uzyskiwało się poprzez podawanie antybiotyków, np. stymulatory wzrostu, odpowiedzialne za profilaktykę przy chorobach, te które powodowały wzrost masy ciała dodatkowo zaoszczędzając na paszy czy poprawę wchłanialności pokarmu w jelitach, wtedy zioła na długi czas odstawiono na bok. Na szczęście podjęto kroki mające na celu usunięcie antybiotyków, dzięki czemu polepszyły się warunki chowu zwierząt. Wprowadzono testy związane z pochodnymi dodatków paszowych, w tym ziół.

Korzystanie z ziół miało pozytywne oddziaływanie ze względu na to co zawierały w swoim składzie. Przeprowadzone badania potwierdziły, że zastosowanie ziół w diecie zwierząt korzystnie wpływa np. na ich układ pokarmowy. Roślinność ta pobudza wydzielanie soków trawiennych, pozytywnie oddziałuje na wydolność wątroby oraz trzustki. Dodatkowym atutem stosowania ziół jest korzystny wpływ na mikroflorę w przewodzie pokarmowym co skutkuje poprawą trawienia składników pokarmowych żywności. Niektóre z nich nawet bogate są w substancje, które oczyszczają organizmy ptaków z toksyn oraz ożywiają odporność. Możemy wyróżnić też działania przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe oraz antybakteryjne.

Coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na pochodzenie i jakość żywności. Świadomość związana z ryzykiem i zagrożeniami wynikającymi ze stosowania środków chemicznych pozostawiające ślady w produktach spożywczych. Wzrasta popyt na produkty ekologiczne i tradycyjnie wytwarzane. Sprawiło to zwiększenie zainteresowania alternatywnymi stymulatorami wzrostu oraz wykorzystywania ziół w profilaktyce i leczeniu zwierząt.

Stosowanie obecnie naturalne zamienniki antybiotyków, stymulatorów wzrostu ukazujących się na rynku są:

  • Susze zielarskie ,
  • Wyciągi roślinne (sypkie i płynne),
  • Substancje wyodrębnione z roślin,
  • Enzymy,
  • Probiotyki,
  • Prebiotyki,
  • Synbiotyki.

Stosowanie ziół – co musimy wiedzieć?

Zioła lecznicze mają w sobie wiele składników w unikalnych kombinacjach, dzięki czemu każda roślina ma wyjątkowe właściwości. Na ich zawartość wpływa wiele czynników. Substancje gromadzone są w różnych częściach roślin i w określonej fazie rozwoju, dlatego też zbiór w odpowiednim terminie w pewnym stopniu decyduje o ich właściwościach. Ich zawartość uzależniona jest od warunków w jakich one rosną, np. rodzaj gleby, sposób zbioru czy technika przetwarzania i konserwacji oraz przechowywanie. Biorąc pod uwagę fakt jakie zioła posiadają unikalne substancje farmakologiczne, wykazują specyficzne działanie. Jak i w profilaktyce tak i w leczeniu możemy wykorzystać całe rośliny bądź tylko jej poszczególne części. Mogą być stosowne w postaci suszonej, świeżej, w postaci naparów, wywarów, olejków eterycznych czy ekstraktów. Dodatkowym atutem stosowania ziół jest to, że nie wpływają negatywnie na problem oporności na leki.

Czy zioła są bezpieczne w diecie kur?

Podawanie ziół i obserwacja rezultatów ma na celu zwiększenie produkcji zwierząt, poprawę zdrowia, poprawę odporności czy wydajności zwierząt. Takie dodatki mogą zdecydowanie zabezpieczyć ich odporność komórkową czy hormonalną skutkując zmniejszenie chorób zakaźnych. Mogą one pełnić funkcję witamin lub biokatalizatorów, które normują i przyśpieszają przemianę materii w ich organizmie. Ich zastosowanie wpływa korzystnie na wydzielanie soków trawiennych, zwiększają apetyt oraz perystaltykę jelit oraz poprawiają proces wchłaniania się składników. Fitogeniczne dodatki do pasz poprawiają smak, wpływają na zwiększenie poboru paszy oraz produkcji.

Właściwości ziół.

  • Rozmaryn, tymianek, oregano, szałwię, rumianek, mniszka lekarskiego oraz nagietka – właściwości antyoksydacyjne,
  • Rozmaryn, oregano, imbir, szałwia – zapobieganie procesom oksydacji lipidów w mięsie zwierząt,
  • Mięta, macierzanka, szałwia, majeranek, imbir, czosnek, gorczyca – pozytywnie oddziałuje na przewód pokarmowy, pobudzają przemianę materii, zapobiegają stanom zapalnym, działają przeciwpasożytniczo, przeciwgorączkowo oraz przeciwbiegunkowo – dzięki czemu występuje poprawa zdrowia zwierząt,
  • Tymianek, oregano, szałwia – charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym.
  • Jeżówka, czosnek, aloes, arnika górska, oregano, pokrzywa oraz żeń-szeń – zioła stymulujące układ odpornościowy,
  • Preparaty z jeżówki – działanie przeciwzapalne

Ich stosowanie ma znaczenie w okresach cyklu produkcji, gdzie są narażone na zaburzenia żołądkowe, np. w okresie odchowu. Unormowanie mikroflory wykazuje, że kury są mniej podatne na działanie bakterii, toksyn i innych.

Zioła mają korzystny wpływ na zdrowotność i produkcję. Stosując na przykład jako dodatek do paszy dla kur nieśnych w formie olejku z tymianku, szałwii oraz rozmarynu przyczyniły się do lepszego wykorzystania paszy oraz większej masy jaj. Czarnuszka siewna jako dodatek do paszy oddziałuje na wzrost masy ciała kur.