Kategorie
Żywienie drobiu

Zielony jęczmień dla drobiu

Dieta kur niosek jest najistotniejszym elementem przyczyniającym się do ich możliwości produkcyjnych oraz zdrowia. Zadbanie o ten aspekt wpływa na pozytywne wyniki w nieśności. Należy również pamiętać również o nieograniczony dostępie do świeżej wody. To są kluczowe elementy, które pozwalają przyswajać pożywienie i zapewnić lepszą nieśność jaj.

Ważną sprawą do omówienia jest pożywienie, którym karmimy nasz drób. Pasza i dodatki odgrywają ważną rolę, ponieważ to ona ma największe znaczenie na ich stan zdrowotny oraz prawidłowy wzrost. Dieta kur powinna być zbilansowana, wzbogacona w odpowiednie witaminy, minerały oraz aminokwasy. Czy zielony jęczmień jest odpowiedni, aby wprowadzić go do diety kurczaków? Jakie ma właściwości, zastosowanie oraz czy są jakieś przeciwwskazania?

Co to jest zielony jęczmień oraz jakie ma właściwości?

Inaczej jest to trawa jęczmienna, młode sadzonki, które nie osiągną jeszcze pełnego rozkwitu zboża. Młody zielony jęczmień jest bogaty w związki bioaktywne, wykorzystywany jest jako żywność oraz naturalne suplementy.

Zielony jęczmień jest dobry produktem w żywności – nie dość, że ma niskie koszty uprawy, różne warunki środowiskowe są dla niego sprzyjające, to jeszcze ma składniki, które są korzystne dla zdrowia drobiu.

Składniki, które występują w jęczmieniu, są jednymi z najważniejszych, jakie są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego staniu zdrowia kur. Możemy w zielonym jęczmieniu znaleźć takie jak:

  • Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B;
  • Składniki mineralne: cynk, selen, fosfor, potas, wapń, chrom, jod, magnez;
  • Kwasy tłuszczowe: linolenowy i linolowy;
  • Ma niezbędne aminokwasy;

Wszystkie powyżej witaminy, składniki mineralne oraz kwasy tłuszczowe są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu drobiu. Dzięki dodatkom paszowym, w postaci zielonego jęczmienia, możemy zapewnić kurom składniki, które są niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania.

Jakie zastosowanie ma zielony jęczmień w diecie drobiu?

Zielony jęczmień ma wiele zastosowań, stosowany jest w wielu przypadkach. Hodowcy drobiu chcąc zachować zdrowie i odpowiedni wzrost coraz częściej sięgają po ten składnik i dodają go do pasz. Poniżej przedstawiamy zastosowanie, które wpływa na drób i jego zdrowie:

  1. Właściwości przeciwzapalne – zielony jęczmień stosowany jest w gojeniu ran, oparzeń, niweluje brzydki zapach z buzi, działa jako środek przeciwbakteryjny;
  2. Właściwości przeciwnowotworowe;
  3. Właściwości przeciwwirusowe;

Zielony jęczmień, inaczej też młody jęczmień jest też źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga kurom w przyspieszeniu procesu metabolizmu tłuszczu oraz obniża cholesterol. Dodatkowo młody jęczmień ma również nierozpuszczalny błonnik, który pomaga kurom w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i zmniejsza im ryzyko wystąpienia nowotworu jelita.

Zielony jęczmień może jednoczenie zapobiega wystąpienia takich schorzeń u kur jak: choroby serca, problemy z nadciśnieniem, bezsenność, nadwaga/otyłość. Wzmacnia również odporność drobiu.

Zielony jęczmień – przeciwwskazania

Zielony jęczmień nie zawiera żadnych toksycznych związków i nie powinien być składnikiem szkodliwym dla kur. Jednak jeśli nasze kury mają problemy i wrażliwe żołądki, powinniśmy uważać i wybrać wtedy ten ze sproszkowanego soku, ponieważ ma mniejszą zawartość błonnika.

Podsumowanie właściwości zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień w diecie kur jest jak najbardziej wskazany. Jego właściwości pomagają zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz pomaga zneutralizować czynniki rakotwórcze. Występujący chlorofil, wspomaga zdrowie, odpowiadając za transportowanie tlenu. Zielony jęczmień dodawany do pasz dla kur jest również bogaty w białko, które jest łatwo przyswajalne. Jest kompleksowym źródłem odżywczych składników, zawiera wszystkie witaminy, minerały, antyoksydanty, aminokwasy oraz enzymy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania drobiu i ochrony ich przed różnymi chorobami.